Viktigt med säkerhet under jakttiderOctober 21, 2016October 21, 2016admin

animal-drinking-elk-moose-largeMed signalfärgade kläder och rätt utrustning och en plan kring förebyggande av olyckor blir jakten mer lustfylld. Sverige har världens säkraste jakt, som håller sig på så genom att jägare och civila följer tips och riktlinjer kring jakten, för allas säkerhet.

För jägare är det viktigt med säkerheten främst utifrån sig själva och för andra jägare runt omkring. Även för att civila som kan vistas i skogen inte ska skadas, men det är ytterst ovanligt att det händer, det är snarare vanligare att jägarna kommer till skada. För att jägare ska kunna bedriva jakt på exempelvis älg är det viktigt att de är noga med att ha rätt utrustning som jaktradio, signalfärgare kläder, förbandslåda, varm och kall dryck, säkrat vapen och kunskap om hur skytte och vapenförvaringen ska gå till.

Tips för jägare

I tidningen Svensk Jakt kan man läsa om flera saker jägare kan göra och hålla reda på för att jobba för att jakten i Sverige ska vara fortsatt säker. Som jägare ska man till exempel aldrig lämna passet på eget initiativ, det gäller att ha klartecken från jaktledaren i gruppen. Man ska hela tiden ladda om och plundra sitt vapen, för att minimera risken för att ställa ifrån sig ett laddat vapen. Det viktigaste är att bara skjuta säkra skott.

Tips för civila

När det är jaktsäsong ska man som civil inte vara rädd för att ge sig ut i skogen. Det finns dock saker som är bra att tänka på innan man ger sig ut i skogen. Man ska inte vara orolig, klä sig så att man syns, pratat med jägare i trakten för att ställa frågor om vart de kan tänkas hålla till och inte störa jakthundarna som springer löst, läs mer här.

Vem vet, kanske har du tur att se en vit älg?

”Vita älgar är ett så gott som obefintligt fenomen på de flesta platserna i Sverige men i västra Värmland finns det några få. De vita älgarna i västra Värmland och Bohuslän är inte albino utan har mörka ögon, men pälsen är vit på grund av, vad man tror är, en defekt i den genetiska koden, som även bruna älgar kan ha anlag för.” Skriver Dagens Nyheter.