De efterlängtade semesterveckornaAugust 31, 2012June 8, 2015admin
I Sverige så var det i slutet av 1930-talet som man gjorde rätten att ta ledigt från jobbet i form av semester blev lagstadgat i den meningen att man också som anställd får betalt för sin ledighet. Vad som idag är en självklarhet för oss har alltså inte alltid varit det.  Idag är en lagstadgad semester något som de allra flesta länder har, med USA som enda undantag i västvärlden.

Eget företag och semester

Att ta semester som enskild näringsidkare kan nämligen vara svårt, speciellt om man är helt ensam i verksamheten. All ledig tid får direkt en följd av förlorade, men viktiga, intäkter. Eftersom att många branscher och företag närmast går i dvala under sommaren, kan det dock vara svårt att fortsätta verksamheten eftersom att varken andra kunder eller leverantörer kommer att vara på plats. Vill man ta långledigt som egen företagare, är det först möjligt om man styr upp allt som behöver ordnas innan det att man ger sig iväg.  Har man även andra anställda har man ett större ansvar, och det kan vara värt att tillfälligt ta in hjälp från konsulter och redovisningsbyråer, som kanske lönehantering hos PWC. På så sätt kan man lita på att det som behöver göras när man själv inte är på plats, ändå kommer att göras.

Ta ut semestern senare

Det finns gott om fördelar med att ta en senare semester mot alla andra eller helt enkelt spara några veckor till senare på året, istället för att ta ut all ledig tid samtidigt. Det har blivit tydligt att det att ta ut sin semester senare också har blivit en ökande trend, som man bland annat kan läsa mer om här. Det har under de senaste åren blivit allt mer vanligt i Sverige att man väljer att dela upp sina semesterveckor och sprida ut dem över året.

I Sverige är vi begränsade när det gäller antalet varma soldagar per år. Men vill man göra andra saker under sin lediga tid än att sola på en svensk badstrand, så kan man naturligtvis gärna vänta. Samma sak gäller för dem som prioriterar att åka utomlands till varmare länder. Några av de mest populära aktiviteterna är annars att:

  • Campa
  • Vara ute på sjön
  • Boka av allt i kalendern och bara ta det lugnt