Charterresan fyller 60 årJune 11, 2015June 11, 2015admin

Att vi svenskar älskar att resa och se världen är ingen nyhet, men helst undviker vi charter och reser hellre ospecificerat för att undvika turiststäderna och istället få uppleva jordens alla hörn och kontinenter – men visste du att vi har den klassiska charterresan att tacka för att vi idag är så beresta som vi är?

flyga jorden runtTidigare har vi skrivit om att det är viktigt att planera inför semestern med alla praktiska förberedelser som man behöver tänka på, speciellt om man vill åka utomlands. Men om man vill resa till sol, värme och bad fort utan krångel och slippa att tänka på allt runt omkring resan, då är det en charterresa vi väljer. Och i år fyller den svenska charterresan hela 60 år. Och i SvD skriver man om charterresans historia som börjar vid andra världskrigets slut efter som det var nu som svenskarnas reslust väcktes – och resorna gick till solen på Kanarieöarna. Men att resa var dyrt. I dagens valuta räknat så kostade en veckas charter hela 15 000 kronor för förr var charterresan något fint. Till exempel var resenärerna som steg ombord på planen var uppklädda till tänderna och på många resor serverades champagne och maten lades upp på riktigt porslin.

Charterresans historia:

  • 1955 – Första charterresan lyfter från Sverige och anordnas av ”Svensk Bussresetjänst” vars första resor har destination Mallorca. Och det krävdes hela fyra mellanlandningar innan resenärerna kunde hälsas välkomna av både röda mattan och stadens borgmästare.
  • 1963 – Svenskarna får ytterligare en veckas semester vilket ger oss fyra veckor istället för tre, och det gör att reselusten exploderar vilket ökar konkurrensen och sänker priserna.
  • 70-tal – Vi får ytterligare en till veckas semester pålagd och charterresorna börjar fara till Medelhavet med flera destinationer i sortimentet.
  • 90-tal – Charter blir det bekväma valet med all inclusive och destinationer längre bort som Barbados och Hawaii.
  • 00-tal – Reselusten minskar på grund av ekonomi, terror dåd och naturkatastrofer.
  • 00-tal – Resa med barn allt populärare och resebolagen lägger fokus på barnvänliga hotell, barnklubbar och destinationer som passar hela familjen med Thailand som den nya ”it”-destinationen istället för Kanarieöarna.
  • 10-tal – Träna på resan mer populärt, fokus på hotell med gym och tränare. Dessutom läggs mer vikt på själv hotellet och hotellrummen för nu ska charter inte bara vara billigt utan det ska vara fint också!