Åka på en cykelsemesterAugust 13, 2012January 10, 2017admin

Det är trevligt att åka iväg på en cykelsemester, både ensam som i par och grupp. Genom att cykla kan man ta sig på mindre vägar, undvika stora motorleder och få se ett häftigt landskap. Mycket mer hinner man se från en cykel än från en bil, och det är också därför som man ska passa på att ta en cykelsemester om man kan. En ytterligare anledning till att välja cykel framför bil är att man slipper koncentrera sig till max på själva körningen. Med en cykel måste man förvisso också koncentrera sig, men inte så mycket som med en bil.

Cykel, packning och ett glatt humör

Vad behöver man då för utrustning när man ska cykla iväg? Grundsvaret är att det beror på var man ska, hur länge man ska vara borta och hur många man är. Naturligtvis måste man ha en cykel per person. Det finns vissa specialgjorda cyklar där man kan cykla två per cykel, men vanligen är en cykel per person vanligast. Cyklar kan enklast köpas i en cykelbutik som Cykloteket som har många schyssta cyklar i sitt lager.

Utöver själva cykeln måste man ha en packning. Denna packning varierar från hur länge man ska vara borta och var man ska. Enklast är att packa lätt, då man bara kan frakta sin packning på en cykel och inte på något annat sätt. Därför kan det vara smart att slopa lakan och ta in på hotell där sängkläder etc. redan ingår, alternativt sova i sovsäck i ett tält. När man cyklar kan det vara skönt att inhandla tunna cykelkläder, eftersom ju mer man trampar desto svettigare blir man och det är inte så skönt att cykla långt i sina vanliga kläder. Ju fler man är desto enklare blir det att fördela själva lasten, som dessvärre måste vara lätt för att man inte ska få problem att komma iväg. När man sedan cyklar iväg på sin cykelsemester gäller det bara att ha ett glatt humör mot nästa ort!

Varför är det så få som semestrar på cykel i Norrbotten? Den frågan ställde sig Paulina Strömberg, turistinformatör på Heart of Lapland. Efter ett möte med chefen la hon sedan upp ett reseschema över fem dagar och befinner sig nu på rullande fot.