8 av 10 män styr båtenMarch 3, 2015January 7, 2016admin

Båt solnedgång header

Just nu pågår årets stora båtmässa “Allt för sjön” på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan har fokus på allt från segling till motorbåtar, riktar sig mot både etablerade seglare och nyblivna förare samt erbjuder mängder av annat matnyttigt för den som intresserar sig av livet på vatten. I samband med mässan har även båtlivsundersökning, utfärdad av Sveda båtförsäkringar, visat att majoriteten av båtförarna i Sverige är män. Undersökningen visar att 8 av 10 män vanligtvis styr båten , vilket innebär att det då bara är 2 av tio kvinnor som styr. Det är tråkiga siffror eftersom båtliv inte har med könet att göra och är någonting som ska vara tillgängligt för alla. Detta har även lett till ett samarbete mellan Sjöklar Kustakedemi och Alukin aluminiumbåtar med målet att uppmuntra fler kvinnor att våga köra båten.

 

Och om kvinnor känner att de inte kan köra båten går det att ordna utan större problem. De flesta som kör bil har lärt sig av sina föräldrar, men om tjejerna inte uppmuntras att lära sig kära båt på samma sätt är det bättre att välja att ta förarbevis. Bäst är det att ta förarbevis hos Sjölotsen.se, eftersom det innebär att man lär sig allt som behövs för att köra båt eller att segla i Sveriges skärgård. De ger även utbildning för ett säkrare båtliv vilket alltid är bra.

Förhoppningsvis kommer även kvinnors båtintresse att öka i och med båtmässan. Det är viktigt att man i en familj tar med både söner och döttrar till mässar som dessa, för att ge båda chanserna att gilla båtlivet. Allt för sjön har öppet till och med 8 mars. Det kostar 130 kronor för en vuxen att gå in på mässan, men för barnen är det endast 50 kronor (upp till 18 år). Barn u
nder 6 år går gratis. Mer information hittar du här.